Professionals

CLASSES FOR PROFESSIONALS

In het rijke Haagse (e.o.) danscircuit wonen en werken veel (internationale) freelance dansprofessionals zoals dansers, choreografen, dansdocenten, danstherapeuten. Professionals hebben dagelijkse training nodig, deze trainingen zijn echter nog te weinig aanwezig in Den Haag. Daarom heeft het New Dance Center ook professional lessen waarin professionele dansers zichzelf kunnen trainen en ontwikkelen.

Studio
Ook hebben dansprofessionals (en met name choreografen) behoefte aan studioruimte waar zij hun eigen materiaal kunnen ontwikkelen en hebben zij behoefte aan dansers met wie zij kunnen werken. Waar dansers, choreografen en ruimte aanwezig zijn, wordt gecreëerd!

+++

Schedule of trainings classes for professionals 2013

MONDAY

20:30 – 22:00 Modern, Joan van der Mast

 

THUESDAY

19:00 – 20:30 Modern Jazz, Anouk Sergo
20:30 – 22:00 Klassiek, Anouk Sergo

+++

 

PROJECT Open Stage.


Jonge getalenteerde choreografen een broedplaats en laagdrempelige podia bieden als opstap voor een (inter)nationale carrière en danspubliek verwonderen: dat is de ambitie van vier culturele ondernemende instellingen in de Randstad. Initiatiefnemers New Dance Studio in Amsterdam, New Dance Center in Den Haag bundelen met succes hun krachten met Ruimte in Beweging te Schiedam en sinds 2016 met hun liaison FLUX in Rotterdam.
 

Doelgroep en noodzaak

Bezuinigingen hebben de creatieve sector hard getroffen. Jonge choreografen ontbreekt het aan mensen en middelen om hun choreografieën met de danswereld te delen en een plek op de dansmarkt te veroveren. Maar sinds 2012 brengt een tiental nieuwe generatie dansmakers hun choreografieën voor het voetlicht in studio’s en theaterpodia te Amsterdam, Den Haag, Schiedam en in Skopje, Macedonië via Open Stage van New Dance Studio’s (NDS), New Dance Center en Ruimte in Beweging met FLUX als jongste loot. Dit ‘Open Stage’ concept is een traject om choreografen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot jong professional. De podia zijn een broedplaats voor talent en een ontmoetingsplaats voor het professionele dansveld.

Het traject voorziet in de behoefte aan ontplooiing van choreografen, in interactie met elkaar, met dansers en een productieteam, met geïnteresseerd danspubliek en critici. Gevestigde dansproductiehuizen bieden een vergelijkbaar traject binnen hun artistieke en organisatorische kaders. Echter, New Dance Open Stage onderscheidt zich door haar aanpak en brede aanbod in podia met een lage drempel voor het brede publiek. Open Stage is als het ware een Open Space waar juist ruimte is voor diversiteit; diversiteit in podia, leeftijd, culturele achtergrond, (dans)stijlen en cross-overs. Door dit open karakter ontstaan verrassende ruwe juweeltjes en soms controversiële creaties die gevestigde dans(smaak) een innovatieve impuls kunnen geven op elk denkbaar vlak. Hiermee biedt Open Stage tegenwicht tegen de verschraling in de dans.

Inhoud van het project

Jaarlijks ondersteunen de initiatiefnemers, zelf ervaringsdeskundigen, tien dansmakers bij hun creatieve maakproces en bij het aanboren en veroveren van hun marktaandeel. De initiatiefnemers coachen hen, bieden hen geoutilleerde studio’s, faciliteren hen, programmeren en promoten producties en weten bruggen te slaan tussen kunstdisciplines, dansprofessionals en netwerken. Vijf dansmakers worden nog verder begeleid bij hun ontwikkeling tot jong professional Next Level.

 

NDC_Professionals

Ruimte voor creatie en onderzoek

Overdag en in het weekend kunnen professionals van de ruimtes gebruik maken om nieuw werk te maken of bewegingsonderzoek te doen. Docenten kunnen ook deelnemen aan workshops uit het Expertisecentrum en/of of kunnen werkervaring als docent opdoen. Jonge docenten kunnen internship-training ontvangen.

Foto: Richard Beukelaar