Kunst kijken in het NDC

on 18 januari, 2014 Actueel with 0 comments

Nieuwe kunst aan de wand in het New Dance Center!
Tot en met februari a.s. kun je de bijzondere werken van Joeri van Beek bekijken. Zij werkt vanuit de ‘Schoonheid van het Niets’: “Het is mijn passie om het bestaande maar vaak onopgemerkte vast te leggen. Ik word blij van iets wat ogenschijnlijk niets is, maar toch een grote schoonheid heeft. Het liefst fotografeer ik op rommelige, niet gedefinieerde locaties dingen die vies of vuil zijn, dingen die eigenlijk niets lijken. Dat vergroot ik uit en geef ik een podium: een hoofdrol in mijn kunstwerk. Met een nette opgeruimde omgeving kan ik niet zoveel, liever zoek ik locaties die eerder afstoten dan aantrekken, waar ruimte is voor fantasie. De composities die ik vastleg kunnen van heel tijdelijke aard zijn. Een uur later kan het vergeten gezicht in het zand weg zijn, de druppels achter het plastic opgedroogd of is er een poster over het onderwerp heen geplakt. Je moet het moment pakken als het er is. Scherp gemarkeerde composities, duidelijke structuren, doorleefde materialen en authentieke kleuren zijn terugkerende kenmerken in mijn werk. Het liefst van dichtbij en op zichzelf staand uitgelicht.

JanineMAJeugd_0273

Ik zoom zo in op mijn onderwerp dat de oude functie niet meer herkenbaar is. Er kan zich een nieuwe openbaren, zoals bijvoorbeeld een huilend vogeltje, gevonden op de zijkant van een oude container in Hamburg. Ook kan het werk geheel abstract worden, puur een compositie, waar iedereen zijn eigen invulling aan kan geven. De camera is voor mij het middel om vast te leggen wat mij raakt. Ik verander de vondst (=foto) inhoudelijk niet achteraf in Photoshop. Alleen aanpassing van contrast, helderheid en eventueel kleine rotatie van het beeld sta ik mezelf toe. Daarmee wil ik zeggen: de schilderijen liggen gewoon op straat! Schoonheid kan overal om je heen zijn. Het is maar hoe je kijkt of hoe je het bekijkt…”

JanineJoanDIworkshop_0122

Over de kunstenaar:

Joeri van Beek woont en werkt in Den Haag. Ze studeerde Architectonische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag (1997). Tijdens deze opleiding leerde Joeri naast KIJKEN ook ZIEN, de onmisbare kwaliteit voor een eigen beeld van de werkelijkheid. Na deze studie studeerde ze nog een extra jaar Vrije Grafiek aan de KABK, volgde diverse cursussen Grafisch Vormgeving en fotografie. Sinds 2011 is Joeri als kunstenaar actief onder de noemer ‘Schoonheid van het Niets’. Hierbij volgt ze haar hart om het bestaande maar vaak onopgemerkte en de schoonheid daarvan vast te leggen middels haar camera.

Joeri exposeerde o.a  bij de Kunst10daagse in Bergen , in Amsterdam, Parijs en Kopenhagen met Pop up Gallery No Man’s Art, bij de Active Club Den Haag en onlangs bij Lexus Amsterdam.

In 2012 kreeg zij een eervolle vermelding voor de International DOGAY ‘The Nature Shoot-out Contest’ in Turkije.

Onlangs verscheen er een uitgebreide publicatie over haar atelier en woonhuis in de 101 Woonideeën.

Van 9 februari – 9 maart 2014 exposeert ze haar serie Vergeten Gezichten bij STROOP in Rotterdam.
Meer weten over Joeri en haar bijzondere werk? Kijk op www.joerivanbeek.nl

of volg haar op @joerivanbeek op twitter of like haar Facebookpagina

foto: Igor Wladimiroff