Global Water Dances 2017

on 3 oktober, 2017 Actueel with 0 comments
Global Water Dances 2017

New Dance Center heeft weer een geweldig Global Water Dances neergezet!
Onder leiding van artistiek leider Joan van der Mast werden er op 24 Juni 2017 een tweetal voorstellingen georganiseerd in en rond het MOOOF-gebouw.

Zie hier de beelden van deze geslaagde dag:

 

 

“Global Water Dances is een wereldwijd dansevenement dat op zaterdag 24 juni 2017, voor de vierde keer zal plaatsvinden. Dansers van over de hele wereld vragen op die dag op ludieke wijze aandacht voor het belang van schoon water (schoon drinkwater, watergebruik, waterhuishouding en duurzaamheid).
Via de verschillende tijdszones (vanaf de Western Pacific Rim) gaan dansvoorstellingen als een estafette in 24 uur tijd de hele aardbol over.
Op dit moment zijn er al meer dan 70 plaatsen in de wereld waar op 24 juni gedanst gaat worden.”

 

Artistieke leiding: Joan van der Mast
Assistent choreograaf: Simon Gnagy

Gast choreograaf: Matea Kiselichka

Organisatie: New Dance Center
Productie/PR: Suzanne Lamers
Video: Glenn Westphal, Alfredo Pouwiel
Editing: Vunck
Fotografie: Ray Hartman
Geluid: Jelle Slottje
Dansers:     New Dance Center
                     New Dance Young Talent
                     Risimkin Research Center
                     Davorin Dimovski
Musici:        Jesse Smits
                     Erwin Weerstra
                     Ignas ter Wiel
Special thanks to:
Grey Frey, Risima Risimskin, Glenn Westphal, Mienke Zandleven, Viridiana Hernandez, Irma Vlahovljak

——————————————————–

Projectomschrijving Global Water Dances 2017

 

Global Water Dances is een wereldwijd dansevenement dat op zaterdag 24 juni 2017  voor de vierde keer heeft plaatsgevonden.  Dansers van over de hele wereld vragen op die dag op ludieke wijze aandacht voor het belang van schoon water (schoon drinkwater, watergebruik, waterhuishouding en duurzaamheid).

Via de verschillende tijdszones (vanaf de Western Pacific Rim) gaan dansvoorstellingen als een estafette in 24 uur tijd de hele aardbol over. Om 15.00 uur  zal het evenement in Den Haag van start gaan.

New Dance Center Den Haag organiseerde olv artistiek leider Joan van der Mast  een tweetal voorstellingen op zaterdag 24 juni op de Mooof-locatie, Binckhorstlaan 135 Den Haag> Zij werkte samen met de Amerikaanse danser & gastchoreograaf Simon Gnagy, die dit project tevens heeft gebruikt als onderzoek en voorbeeldproject voor zijn master thesis “ The nexus between politics and dance, and especially about the connection between dance and the environment”

In Global Water Dances worden dans en muziek gebruikt om de plaatselijke betrokkenheid met water te verbinden in een globaal verband. Op dit moment zijn er al meer dan 70 plaatsen in de wereld waar op 24 juni gedanst gaat worden.

  1. 15.00 uur Benefiet voorstelling in Studio 1 van New Dance Center, met choreografien oa..van

Joan   van der Mast, Mienke Zandleven, Viridiana Hernandez, Matea Kislechka.

Als afsluiting van deze voorstelling gaf Grey Frey (miieudeskundige) een motivatiespeech

waarom het zo  belangrijk is om actief te participeren in het verbeteren van het milieu.

 

16.00 uur: Global Water Dances, gedanst door 50 leerlingen van New Dance Center. New Dance Young

Talent en R.I.C uit Skopje, met als afsluiter een meedansfestijn voor jong en oud.

Er is een dansroute gemaakt waarbij water de inspiratiebron vormde van 8 dansscene’s, die

elk met live muziek werden begeleid. De route liep vanuit het gebouw van Mooof, via het

terrein langs kasteel de Binckhorst naar de Trekvliet.  Deze dansroute eindigde in de

dans die op meer dan 100 plaatsen op de wereld min of meer hetzelfde wordt gedanst

eindigend in een meedansgedeelte voor het publiek.

 

Achtergrondinformatie Global Water Dances

 

Global Water Dances is een visionair en artistiek initiatief met als  belangrijkste focus de kritieke situatie rondom veilig drinkwater. Jaarlijks sterven volgens de hedendaagse schattingen ongeveer 5 miljoen mensen door vervuild water. Er zijn prognoses dat in 2025 de helft van de wereldbevolking te kampen heeft met problemen met schoon (drink)water.

 

Global Water Dances wil een voorbeeldfunctie zijn voor  hoe je kunstparticipatie kunt inzetten om aandacht te vragen voor omgevingsproblemen en hoe je mensen samen kan laten werken in het vinden van oplossingen van deze problemen. Zowel de deelnemers als het publiek van Global Water Dances zullen in aanraking worden gebracht met  de visie dat elke bijdrage telt en dat iedereen een belangrijke rol speelt in de bescherming van gezond water.

 

De initiatiefnemers van Global Water Dances zijn onderdeel van een internationaal choreografen netwerk van Bartenieff en Laban opgeleide experts op het gebied van dans- en non-verbale communicatie en zijn allen Certified Laban Movement Analysts (CMA).  Doordat zij nauw samenwerken met lokale choreografen over de hele wereld zetten zij Rudolf Laban’s en Irmgard Bartenieff expertise en visie op het geïntegreerde menselijk bewegen om in dynamische patronen die de universele dynamische patronen en samenhang van de natuur en het belang van schoon water representeren. Door gebruik te maken van Laban’s technieken en expertise in het creëren van Movement Choirs (grote groepschoreografieën) zullen niet alleen de dansers maar ook het publiek worden bewogen.

 

Wat er in Global Water Dances gebeurt is eigenlijk heel simpel: tijd, ruimte en ritme worden met elkaar in verband gebracht. De dansen worden gechoreografeerd door professionals zo dat dansers van alle leeftijd en niveau kunnen deelnemen. Elk dans evenement reflecteert het belang van waterdoor de ogen van de locale community en dat we participeren we in een wereldwijd ecosysteem. Door verantwoordelijkheid te nemen voor het waarderen en beschermen van water dragen we dus ook zorg voor onze planeet.

 

Flow is de belangrijkste eigenschap van water, maar ook het basiselement van beweging. Flow staat voor vloeibaarheid, onderlinge verbinding en open communicatie. Dans kan mensen verbinden, net zoals water mensen verbindt.

 

Den Haag, Trekvliet

Water heeft de Haagse gemeenschap al eeuwenlang verbonden zowel op economisch, cultureel als op sociaal gebied maar het kan mensen ook verbinden om nieuwe manieren van bewustwording en gedrag te genereren. Uiteindelijk gaat het om ieders gezondheid, want de mens bestaat immers zelf voor het grootste deel uit water.  Door te zorgen voor onze planeet zorgen we dus ook voor onszelf en onze directe omgeving.

 

Global Water Dances streeft ernaar om het bewustzijn van zowel de dansers als het publiek voor het belang van water te verhogen en om een voorbeeld te geven hoe lokale gemeenschappen in actie kunnen komen. Het Global Water Dances event  streeft ernaar om water en omgeving specialisten en organisaties, artiesten en amateurdansers en het publiek samen te brengen  met als bedoeling dat er op langere termijn zal worden samengewerkt.

 

 

Internationale organisatie Global Water Dances

 

Artistic director:     Vannia Ibarguen

Steering committee members:                       Karen Bradley, Gretchen Dunn, Martha Eddy and Antja Kennedy.

Marylee Hardenbergh, Briana Carpra

 

Meer informatie:

www.globalwaterdance.org