Ellis Dobber

op 9 augustus, 2013 met 0 reacties
Ellis-1_bw

Ellis Dobber (1984) voltooide in 2006 haar opleiding als uitvoerend danser jazz en modern aan de Fontys dans academie in Tilburg.

Tijdens haar opleiding werd zij uitgekozen voor een dansproject in Afrika. Door van dichtbij te ervaren hoe de dansers daar trainen en leven maakte Ellis kennis met een nieuwe vorm van dans. Ze zag veel fysieke dans en heftige dramatiek, die de dansers daar gebruiken om hun verhalen, emoties en tradities uit te beelden en door te geven. Met de achtergrond van de Afrikaanse dans en de geleerde technieken van de westerse dans kon zij verbindingen maken die voor haar samen smolten in een natuurlijke vorm van dans.

Dit werkte zo aanstekelijk dat zij voor haar stage opnieuw naar Ghana is vertrokken om zichzelf te ontwikkelen in deze voor haar nieuwe stijl. Zij trainde mee met de dansers van Noyam Contempary African Dance en leerde ook hun over diverse westerse danstechnieken. Door dit uitwisselingsproject ontstond een choreografie waarvoor ze uiteindelijk met 3 Afrikaanse dansers naar Nederland is gekomen en heeft opgetreden op het Fontys festival en festival Mundial. Hiermee heeft zij zichzelf op de kaart gezet en is na haar opleiding aan de slag gegaan als freelance danseres, docente, choreografe en danscoach om haar ervaringen op alle manieren te delen en ontwikkelen.

Ellis geeft een ‘uptempo’ modern jazz les. Ze gebruikt veel invloeden van etnische stijlen, waaronder Afrikaanse dans. In de warming up gebruikt Ellis een mix van ‘grounded’ en natuurlijk vloeiende bewegingen en techniek. Tijdens de les bouwt ze de energie op door oefeningen te geven op ritmische muziek met een smooth jazz flow.

Haar les combinaties worden gekenmerkt als ritmisch, krachtig, verhalend en ontroerend.

De geraffineerde keuze voor muziek is belangrijk voor het ontstaan van haar lessen en wat ze wilt overbrengen.